7 yaşına kadar tek başına diş fırçalamak riskli olabilir!

Çocukların Ağız ve Diş Sağlığına Özen Göstermeleri Hayati

Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Sabiha Ceren İlisulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na yaklaşırken, çocukların ağız ve diş bakımının önemini vurguladı.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Çocuklarda diş çürüklerinin en sık rastlanan kronik hastalıklardan olduğunu belirten Dr. Sabiha Ceren İlisulu, erken yaşlarda alınacak basit önlemlerle bu sorunun büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekti.

Dr. İlisulu, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde olası diş sağlığı problemlerini önlemek adına kritik bir adım olduğunu belirtti. Erken dönemde ağız ve diş bakımına özen göstermeyen bireylerin ileriki yaşlarda bu alışkanlığı edinmelerinin zorlaştığını ve diş sağlıklarının olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.

‘Bebeklikten İtibaren Temizlik Şart!’

Dr. İlisulu, uluslararası çocuk diş hekimliği verilerine göre, bebeğin ilk süt dişi sürmeye başladığında (genellikle 6-10 ay arası) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini kaydetti. Bu dönemde bebeklerin dişlerinin özel parmak fırçaları ya da temiz bir tülbent yardımıyla nazikçe temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

Özellikle emzirme veya biberonla beslenme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. İlisulu, ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklerin önüne geçmek için bu dönemdeki temizliğe özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

‘Diş Fırçalama Alışkanlığında Ebeveyn Desteği Şart!’

Diş fırçalamanın çocuklar için sadece bir alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu vurgulayan Dr. İlisulu, bu nedenle ebeveynlerin desteğinin hayati olduğunu belirtti.

Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre, çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn ya da bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini bildirdi.

Gargara ve Diş İpi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altı yaşın altındaki çocuklarda gargara kullanımının önerilmediğini belirten Dr. İlisulu, altı yaşından büyük çocukların ise ebeveyn gözetiminde fluorid içeren gargaraları kullanabileceğini söyledi.

Diş fırçalamalarının yanı sıra diş ipi kullanımının da önemli olduğunu vurgulayan Dr. İlisulu, süt azı dişlerinin sürmesiyle birlikte çocuklara diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılmasının ağız sağlığı açısından büyük katkı sağlayacağını belirtti.

‘Düzenli Diş Hekimi Kontrolü Sağlıklı Bir Geleceğe Atılan Bir Adımdır’

Dr. Sabiha Ceren İlisulu, ilk dişin çıkmasıyla başlayacak diş hekimi kontrollerinin, çocukların ağız sağlığının korunmasında ve diş hekimi korkusunun önlenmesinde kritik bir rol oynayacağını vurguladı. Altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontrollerin çürüklerin erken teşhis edilmesine ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilmesine imkan tanıyacağını belirtti.

‘Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Yaşamın Temelidir’

Dr. Sabiha Ceren İlisulu, “Çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasıyla sadece fiziksel sağlık değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik gelişimlerinin de olumlu yönde etkileneceğini önemle vurguluyoruz. Ebeveynlerin bilinçli hareket etmesi, çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayacaktır” dedi.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın yanlış tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Usta, glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren dondurmaların insülin direnci ve obezite riskini artırabileceğini belirterek, dondurmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!