Çin daha önce görülmemiş yeni bir bakteri keşfettiğini açıkladı

Çin’in uzay istasyonu Tiangong’da yapılan mikrobiyolojik çalışmalar sonucunda, dünyada daha önce keşfedilmemiş yeni bir bakteri türü bulundu. Bu yeni mikroorganizma bilim insanları tarafından “Niallia tiangongensis” olarak adlandırıldı. İstasyondan adını alan bu bakteri, daha önce bilinen bir toprak bakterisinin uzayda evrimleşmiş bir formu olarak görülüyor.

ZORLU KOŞULLARA DAYANIKLI

Donanımhaber’in haberine göre, bu yeni keşfedilen bakteri, 2023 yılında Shenzhou-15 misyonu kapsamında astronotlar tarafından istasyondan toplanan örnekler sayesinde keşfedildi. Steril bezlerle elde edilen bu örnekler dondurularak Dünya’ya geri getirildi ve detaylı analizlerden geçirildi.

Araştırmalar, Niallia tiangongensis’in normalde toprakta, kanalizasyon sistemlerinde ve bazı gıdalarda bulunan Niallia circulans adlı bir türle yakından ilişkili olduğunu ortaya koydu. Ancak yaşam alanını uzaya genişletmiş olan bu yeni bakteri, yüksek radyasyon ve düşük yerçekimi gibi aşırı koşullara uyum sağlamak için genetik değişiklikler yapmış durumda.

Uzmanlara göre bu yeni bakteri, oksidatif strese karşı direnç gösteriyor, radyasyon hasarlarını onarabiliyor ve jelatini parçalayarak karbon ve azot elde edebiliyor. Ayrıca, yüzeylere yapışarak çoğalabilen biyofilm oluşturma yeteneği, uzun süreli uzay görevleri için büyük önem taşıyor.

Uzmanlar, bu tür mikroorganizmaların hem astronotların sağlığı hem de uzay araçlarının bütünlüğü açısından potansiyel tehdit oluşturabileceğini belirtiyor. Ancak bakterinin insanlar için ne kadar tehlikeli olabileceği henüz net değil. Ayrıca, bu yeni bakteri, uzayda evrim geçiren ilk bakteri keşfi de değil. NASA 2018 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda antibiyotiklere direnç kazanmış dört yeni bakteri türü keşfetmişti. Bu bakteriler de benzersiz genetik adaptasyonlar aracılığıyla hayatta kalma stratejilerine sahipti.

Related Posts

Xiaomi’den 6,9 milyar dolarlık çip hamlesi

Çin’in önde gelen teknoloji şirketlerinden Xiaomi, kendi çiplerini üretmek amacıyla önümüzdeki 10 yıl içinde en az 6,9 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Şirketin CEO’su Lei Jun, bu stratejik hamleyi Çin’in teknoloji alanındaki dışa …

Spotify kullanıcılarına güzel haber! Yapay zeka destekli DJ özelliği

AI DJ özelliği kullanıcılara belirli tür ya da sanatçıları çalması için işlevsel bir kullanım sağlıyor. Peki ne kadar işlevsel?

Turkish Airlines Open 2025 Golf Turnuvası’nda Leon Açıkalın final grubunda yarışıyor

Turkish Airlines Open 2025 Golf Turnuvası’nda üçüncü gün tamamlandı. Türk Hava Yolları (THY) ana sponsorluğunda Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi’ndeki Regnum Carya Golf Kulübü’nde gerçekleştirilen organizasyonun üçüncü gününde İngiliz sporcu Brandon Robinson Thompson, 62 vuruşla saha rekorunu egale ederek liderliğe yükseldi.

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.