TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

Türkiye’de Sigara Üretimi ve Satışı Raporu

Türk Tabipleri Birliği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’de sigara üretimi ve satışı ciddi boyutlara ulaşmış durumda. 2011-2024 arasındaki dönemde sigara üretimi 200 milyar adede, yurtiçi sigara satışı ise 150 milyar adede yükselmiştir.

Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere pek çok sağlık kuruluşunun iş birliğiyle hazırlanan “Her Yer Duman Altı” raporunda, ulusal tütün kontrol programının yeniden şekillendirilmesi çağrısı yapılmıştır. Raporda, sigara üretimi, satışı ve tütün kullanımı gibi konularda çeşitli tespitler yer almaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği gibi, 31 Mayıs her yıl “Tütünsüz Bir Dünya Günü” olarak kutlanmaktadır. Raporda, Türkiye’nin uluslararası alanda ödüller aldığı tütün kontrolü başarısının günümüzde zayıfladığı vurgulanmaktadır.

Türkiye’deki Tütün Kullanımı ve Kontrolü

  • 2008-2011 yılları arasında sigara üretiminde %17 azalma yaşanırken, 2011-2024 döneminde %77 artışla 200 milyar adede ulaşılmıştır.
  • Yurtiçi sigara satışı, 2008-2011 arasında %15 azalırken, 2011-2024 döneminde %65 artarak 150 milyar adedi aşmıştır.
  • 53 farklı proje desteğine rağmen, nargile iç pazarı kayıt dışına taşınmış ve tütün kullanım oranları yüksek seviyelerde seyretmektedir.
  • Gençler arasında tütün ürünlerine erken yaşta başlama oranları endişe vericidir.
  • Neredeyse tüm sigara satış noktaları, mevzuata aykırı şekilde tütün ürünlerini promosyon yapmaktadır. Elektronik sigaraya ulaşım ise oldukça kolaydır.
  • Türkiye’de tüketilen sigaraların büyük bir kısmı belirli illerde satılmaktadır ancak bu iller tütün kontrolü uygulamalarına yeterince dahil edilmemektedir.

Related Posts

Mor besinlerin farkı

Antosiyanin; bitkilere mavi, mor ve kırmızı renkleri veren doğal pigmenttir. Bu sayede meyve sebzeler çok güçlü antioksidanlara dönüşür. Kalpten, kan basıncını düşürmeye ve kanser riskini azaltmaya kadar birçok faydası olan bu yiyecekler günlük beslenmeye eklenmelidir.

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın yanlış tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Usta, glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren dondurmaların insülin direnci ve obezite riskini artırabileceğini belirterek, dondurmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.