NASA’nın Curiosity Gezgini, Mars’ta Karbon Döngüsünün İlk Kanıtını Buldu

Nasa’nın Curiosity Gezgini, Mars’ta Karbon Döngüsünün İlk Kanıtını Buldu

Nasa’nın ‘Curiosity’ gezgini, Mars’ın Gale Krateri’nde karbon döngüsüne dair önemli bir keşif yaptı. Yapılan analizler sonucunda yalnızca atmosferden çöken karbonla oluşabilen ‘siderit’ adlı mineralin varlığı tespit edildi. Bu keşif, geçmişte Mars’ta aktif bir karbon döngüsünün olduğunu ve gezegenin yaşanabilir olabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

‘Curiosity’ gezgininin CheMin cihazıyla gerçekleştirdiği X-ışını kırınımı analizleri, sonucunda sondaj yapılan dört noktadan üçünde yüksek saflıkta kristalin siderit bulunduğunu gösterdi. Siderit mineralinin oluşumu, Mars atmosferinde geçmişte yüksek karbondioksit seviyelerinin olduğuna işaret ediyor. Bu durum da antik Mars’ta sıvı suyun varlığının uzun süre devam edebileceğini gösteriyor.

Calgary Üniversitesi’nden jeokimyacı Benjamin Tutolo, bu keşfin Mars’ın yaşanabilirliğine dair mevcut bilimsel modelleri desteklediğini belirtti. Daha önce yapılan araştırmalar sınırlı karbonat minerali bulguları sunmuş olsa da, yeni keşif Mars yüzeyinde bu tür minerallerin varlığının yaygın olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, bu bulgunun Mars’ta karbon mineralleri araştırmalarının şeklini değiştirebileceğine inanıyor. Keşfedilen siderit minerali, gelecekteki Mars çalışmaları için yeni bir bakış açısı sağlayabilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Related Posts

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Aybars Ali Akpınar, Türkiye Judo Şampiyonası’nda ikinci oldu

Bilecikli genç yetenek Aybars Ali Akpınar, Türkiye Judo Şampiyonası’nda ikinci oldu.

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …

Yeni Marvel filmi, gişede hayal kırıklığı yarattı!

Marvel evreninin yeni halkası Thunderbolts, vizyona girmesinin ardından eleştirmenlerden olumlu yorumlar almıştı. Ancak film, bu olumlu tabloya rağmen gişede vasat bir açılış yaptı. Thunderbolts Marvel hayranları tarafından beğenilse de, genel …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir