Kıbrıs Cumhuriyeti, Suriye vatandaşlarının sığınma başvurularının işlenme sürecini askıya aldı. Güney Kıbrıs’ın kararı, son bir ay içinde deniz yoluyla ülkeye gelen sığınmacıların sayısında yaşanan artışın ardından geldi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Orta Doğu’da tırmanan gerilim ve çatışmaların da etkisiyle nisan ayının başından bu yana Lübnan’dan 1000’i aşkın mülteci botlarla Kıbrıs’a geldi. Kıbrıs Cumhuriyeti, bunun üzerine Avrupa Birliği’ne (AB) çağrıda bulunarak Lübnan’a yardım etmek için daha fazla şey yapılmasını ve mevcut durumda güvenli ülke statüsünde olmayan Suriye’nin statüsünün yeniden gözden geçirilmesini istedi.
CUMHURBAŞKANI: BU BİR ACİL DURUM ÖNLEMİ
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu bir acil durum önlemidir; bu, Kıbrıs’ın çıkarlarını korumak için (alınan) zor bir karardır” dedi.
Kıbrıs Cumhuriyeti, AB’nin en doğusunda bulunan, Orta Doğu’ya en yakın üyesi. Lübnan ve Suriye kıyılarının yaklaşık 160 kilometre batısında yer alan Kıbrıs’a bu yılın ilk üç ayında 2 binin üzerinde mülteci gelmişti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu sayı 78’di.
YENİ ÖNLEM NE ANLAMA GELİYOR?
Kıbrıs’ın uygulamaya aldığı önlem, sığınmacıların sadece yemek ve kalacak yer sağlayan iki ‘karşılama kampında’ kalabileceği anlamına geliyor. Hükümet kaynaklarının verdiği bilgiye göre, söz konusu tesislerden ayrılmayı seçenler, otomatik olarak herhangi bir yardım parası ya da gelirden feragat etmiş olacak ve çalışmalarına izin verilmeyecek.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)