Şanlıurfa’da tarih yeniden yazılıyor: Neolitik dönem rotası geliyor

Şanlıurfa’daki Kültür Turizmi Önemli Bir Noktada

Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, ziyaret ettiği kentte çeşitli temaslarda bulunarak Türkiye’deki kültür turizminin en önemli noktalarından birinin Şanlıurfa olduğunu belirtti.

Yazgı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Taş Tepeler Projesi’nin kente büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şu anda kentte eş zamanlı 12 bölgede kazı çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Göbeklitepe ve Karahantepe’de hali hazırda birçok kültür varlığının gün yüzüne çıkarıldığını belirten Yazgı, ortaya çıkan eserler üzerinde çok yönlü bilimsel çalışmaların devam ettiğini aktardı.

“Taş Tepeler Projesi” Dünya Çapındaki En Büyük Kazı Çalışması

Şanlıurfa’da 12 bölgeyi kapsayan Neolitik döneme ait Taş Tepeler Projesi hakkında konuşan Yazgı, “Taş Tepeler Projesi, şu anda dünya çapında multidisipliner anlamda en büyük kazı çalışmasıdır. Karahantepe’nin karşılama merkezi için ihale yapıldı ve Karahantepe, Göbeklitepe’den sonra ikinci bir destinasyon noktası haline getiriliyor. Kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan buluntulara göre, Sefertepe ve Sayburç gibi yeni destinasyon noktaları ve gezi güzergahları oluşturulacaktır.”

Bu alanlarla ilgili Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un özel çalışmalar yürüttüğünü belirten Yazgı, yurt dışından gelen bilim insanlarıyla ortak projeler yürütüldüğünü ve Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki bir ekip tarafından kazı çalışmalarının hızla devam ettiğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir