Dünya üniversite ligi QS’de en iyi sonuç

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, üniversitelerin en değerli sıralamalarından biri olan ’2026 Dünya En İyi Üniversiteler Sıralaması’nı duyurdu. 1500 üniversitenin yer aldığı bu listeye Türkiye’nin yükselişi dikkat çekici. Uluslararası yayın sayısı, akademik itibar, atıf sayısı, uluslararası araştırma ağı, sürdürülebilirlik gibi birçok kriter değerlendirilerek oluşturulan sıralamada Türkiye’den dört üniversite ilk kez ilk 400’e girdi. Geçen yıl ise ilk 400’e sadece iki Türk üniversitesi girebilmişti.

YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

2024 QS sıralamasında Türkiye’nin en iyi üniversitesi olarak 285. sırada yer alan ODTÜ, bu yıl 16 basamak yükselerek 269. sıraya ulaştı ve Türk üniversiteleri arasındaki liderliğini sürdürdü. İkinci İTÜ ise 326. sıradan 298. sıraya yükseldi. Koç Üniversitesi 401. sıradan 323. sıraya, Boğaziçi Üniversitesi ise 418. sıradan 371. sıraya çıktı. İlk 500 içinde yer alan diğer Türk üniversiteleri arasında 404. sırada Sabancı ve 415. sırada Bilkent Üniversitesi bulunmaktadır. Türkiye’den toplamda 26 üniversite sıralamada yer alırken, dokuz üniversite yükselirken iki üniversite geriledi ve 13 üniversite konumunu korudu. İlk 1000 içinde ise Hacettepe Üniversitesi 571. sıraya, İstanbul Üniversitesi 697. sıraya, Ankara Üniversitesi 736. sıraya, Yıldız Teknik Üniversitesi ise 736. sıraya yükseldi. Geçen yıl 901-950 bandında bulunan Gazi Üniversitesi ise 915. sıraya yükselerek ilk 1000’de yerini korudu.

BAŞARI DOLU YIL

QS’nin açıklamasına göre, Türkiye için bu yılki sonuçlar şimdiye kadar en başarılı tabloyu sergiliyor. Geçen yıl ilk 400’e sadece iki üniversite girebilmişken bu yıl sayı dörde çıktı. Koç ve Boğaziçi Üniversiteleri ilk kez bu prestijli gruba girdi ve önemli bir yükseliş gösterdiler. Koç Üniversitesi 78 sıra tırmanarak 323. sıraya, Boğaziçi Üniversitesi ise 371. sıraya yerleşti. Sabancı Üniversitesi ise dünya genelinde yükselen üniversiteler arasında ikinci sırada yer alarak 112 basamak birden ilerleyerek 410. sıraya yükseldi.

SOWTER’DAN DEĞERLENDİRME

Değerlendirme sonuçlarına göre Türkiye, 20’den fazla üniversitesi bulunan ülkeler arasında en hızlı yükselen dördüncü ülke oldu. Özellikle ODTÜ, Boğaziçi ve İTÜ’nün ‘İşveren İtibarı’ göstergesinde dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasına girmesi, Türkiye’nin uluslararası akademik itibarının arttığını gösteriyor. QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter, “Türkiye, bu yılın en dikkat çekici başarı hikayelerinden birine sahip. Uluslararası akademik itibarımız hızla yükseliyor. Bu ivmeyi devam ettirebilmek için araştırma ekosistemini desteklemeli, uluslararası yetenekleri çekecek politikaları benimsemeli ve öğretim kaynaklarını güçlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

İTİBARLI ODTÜ

ODTÜ, ‘İşveren İtibarı’ göstergesinde dünya genelinde 77. sırayı alarak Türkiye’de ilk sırada yer aldı. Akademik itibarda 269., sürdürülebilirlikte ise 294. sırada bulunuyor. Sabancı Üniversitesi, ‘Öğretim Üyesi – Öğrenci Oranı’nda liderliği elinde bulundururken, Koç Üniversitesi ‘Atıf Başına Öğretim Üyesi’ kategorisinde 359. sırada yer aldı. Türkiye’nin eksik performans gösterdiği alanlar ise öğretim üyesi oranı, atıf sayıları ve uluslararası öğretim üyesi oranları olarak öne çıkmaktadır.

EN KAPSAMLI DEĞERLENDİRME

106 ülkenin yer aldığı bu değerlendirme, QS’nin şimdiye kadarki en geniş sıralaması oldu. ABD, 192 üniversiteyle en çok temsil edilen ülke olurken, İngiltere 90 üniversiteyle ve Çin 72 üniversiteyle sıralamada yer aldı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ise 14 yıldır üst üste zirvede yer alarak hâkimiyetini sürdürüyor.

Related Posts

Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılda üç aylar (Receb, Şaban ve Ramazan) başlangıç tarihleri

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

SON DEPREMLER LİSTESİ CANLI AFAD VE KANDİLLİ 9 TEMMUZ || Çanakkale dün gece depremle sallandı! Son deprem, nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler AFAD ve Kandilli 9 Temmuz Çarşamba günü yani bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre, 06.03’te İran Makü’de 3.0 büyüklüğünde deprem oldu. Yaşanan deprem Ağrı’da hissedildi. Kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar da deprem mi oldu, az önce nerede deprem oldu? sorularına yanıt aramaya başladı. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 9 Temmuz Çarşamba son depremler listesi…

Kemal Sunal’sız 25 yıl: Gül Sunal’dan duygu dolu paylaşım

Kemal Sunal’sız 25 yıl: Gül Sunal’dan duygu dolu paylaşım

Kabataş’ın gururu

Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi Deniz Güler yurtdışındaki 30 farklı üniversiteden burslu kabul alarak köklü lisenin tarihine adını rekorla yazdırdı. Berkeley, California, Toronto ve British Columbia gibi üniversitelerden kabul alan Güler, dünyanın en iyi 11’inci üniversitesi olan Pennsylvania Üniversitesi’nde biyofizik okumayı tercih etti.

Google duyurdu: Sezen Aksu’dan yapay zekâlı klip

Google duyurdu: Sezen Aksu’dan yapay zekâlı klip

2025 LGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu mu? LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde düzenlendi. Peki, 2025 LGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu mu? LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?