Gürcistan işsizlik oranınında yüzde 14.7’lik yükselme

Gürcistan’da İşsizlik Oranı 2025 Yılının İlk Çeyreğinde Yükseldi

Gürcistan’da 2025 yılının ilk çeyreğinde işsizlik oranı yüzde 14.7’ye yükselerek son bir buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 14’tü ve işsiz sayısı 10 bin 800 kişi artarak 239 bin 400’e ulaştı.

ERKEKLERDE İŞSİZLİK DAHA YÜKSEK

İşsizlik oranı cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerde belirgin bir artış yaşandığı görülüyor. 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 16.3 olan erkek işsizlik oranı, 2025’in aynı döneminde yüzde 17’ye çıktı. Kadınlarda ise geçen yıl yüzde 11.1 olan işsizlik, bu yıl yüzde 11.6 olarak kaydedildi.

İSTİHDAM GERİLEDİ

İşsizlikteki artışla paralel olarak istihdam oranı da düşüş gösterdi. 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 47.3 olan istihdam oranı, 2025’in aynı döneminde yüzde 46.8’e geriledi. Çalışan kişi sayısı ise 7 bin 600 azalarak 1 milyon 394 bin 200’e düştü. Bu durum, iş gücü piyasasında yaşanan daralmanın açık bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

İŞ GÜCÜNE KATILIM DÜŞÜYOR

İş gücüne katılım oranı da hafif bir düşüş yaşadı. 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 55 olan bu oran, 2025’in aynı döneminde yüzde 54.8 olarak ölçüldü. Bu durum, vatandaşların bir kısmının artık iş aramaktan vazgeçtiğini ya da aktif olarak iş piyasasında yer almadığını gösteriyor.

EKONOMİK ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR

Gürcistan ekonomisi 2024 sonunda toparlanma belirtileri gösterse de 2025’in ilk çeyreğinde açıklanan iş gücü verileri, iş piyasasında hala ciddi sıkıntılar yaşandığını ortaya koyuyor. Özellikle genç işsizlik oranlarının ayrı bir kalemde açıklanmamış olması, konunun derinliğine dair değerlendirmeleri kısıtlıyor. Ekonomistler, iş gücü piyasasındaki bu kırılganlığın sürdürülebilir büyüme açısından önemli riskler taşıdığı görüşünde.

Related Posts

Çin’de üretim dayanıyor, satışlar zayıflıyor

Çin’in sanayi üretimi Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artış gösterdi. Bu oran, Mart ayındaki yüzde 7,7’lik büyümeye göre daha düşük olsa da, Reuters anketine göre beklenen yüzde 5,5’lik artışı geride bıraktı. Çin Ulusal …

ÖSYM zamlara doyamadı

Yüz binlerce öğrencinin girdiği Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) yine zam yapıldı.

Devlet TOKİ’yi faize gömdü

Kamu kurumları arasındaki yüksek faiz anlaşmalarına tepki gösteren CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, “Anaparanın yüzde 80’ini faiz olarak ödeyecek. Bu nasıl bir hesap ama böyle anlaşma yapılmış” dedi.

Kişi başı 16 bin dolar milli gelire sahibiz ama hissedilen derin yoksulluk, neden?

Türkiye’de kişi başı milli gelir 16 bin dolar iken, yapılan son araştırmalarda açlık sınırının asgari ücretin üstü, yoksulluk sınırını 79 bin olduğu ortaya çıkmıştı. Halk derin bir yoksulluk yaşarken 16 bin dolar kimin cebine giriyor, sorusu akıllara …

SGK uzmanı Özgür Erdursun: İkramiye değil, maaş zammı gerekli

SGK uzmanı Özgür Erdursun: İkramiye değil, maaş zammı gerekli

Holdinglerin ödediği vergi yüzde 11, çalışanların yüzde 100 arttı

Nisanda 175 milyar TL olan bütçe açığıyla birlikte 4 aylık bütçe açığı 885 milyara ulaşırken, bütçe gelirleri içerisinde KDV, ÖTV, ÖİV, ATV gibi dolaylı vergilerin payı yüzde 71’e yükseldi. Sayısal loto, süper loto, şans topu, at yarışları, spor toto, iddaa, online bahislerden kesilen Şans Oyunları Vergisi’nden bütçeye akan dolaylı vergi geliri, geçen yılın ocak-nisan dönemine kıyasla yüzde 30’a varan artışla 12 milyar 744 milyon liradan nisan sonunda 16 milyar 507 milyon liraya yükseldi