İhracat yükseldi: Türk gıda ürünlerine talepte artış

Türk Gıda Ürünlerine Yurt Dışından Yoğun İlgili!

Türk gıda ürünlerine olan talep, yılın ilk 4 ayında miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış gösterdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, Türkiye bu dönemde 207 ülke ve serbest bölgeye toplamda 4 milyon 333 bin 686 ton hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamul ihraç etti.

Gerçekleşen bu ihracatın karşılığında sektör, 4 milyar 179 milyon 581 bin dolar gelir elde etti. Geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış sağlandı. En büyük ihracat yapan bölge ise Orta Doğu ülkeleri oldu ve 1 milyar 400 milyon 996 bin dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Afrika ikinci sırada 998 milyon 735 bin dolarla yer alırken, Avrupa ise 626 milyon 352 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırayı aldı.

Sektörün ülke bazlı ihracatında ise Irak 647 milyon 582 bin dolarla ilk sırada yer alırken, ABD 266 milyon 534 bin dolarla ikinci, Suriye ise 219 milyon 53 bin dolarla üçüncü oldu.

Suudi Arabistan’a Yapılan İhracatta Büyük Artış!

Geçen yılın aynı dönemine göre en büyük artış Suudi Arabistan’a yapılan ihracatta görüldü. Bu ülkeye yapılan ihracat %63,3’lük bir artışla 158 milyon 490 bin dolara yükseldi. Cezayir’e ise %43,8’lik artışla 161 milyon 548 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Almanya’ya ise %18 artışla 143 milyon 392 bin dolarlık bir ihracat yapıldı.

Türk Gıda Sektörü Kaliteli Ürünleriyle Dikkat Çekiyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, küresel gıda ticaretindeki daralmaya rağmen Türkiye’nin tahıl ihracatının artmasının ürünlerin kalitesiyle ilişkili olduğunu belirtti. Dünya genelinde gıda ticaretinde yaşanan yavaşlamaya dikkat çeken Tiryakioğlu, Türkiye’nin ürün kalitesi sayesinde ihracatının arttığını vurguladı.

Related Posts

Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti: O ödeme şekli yasaklanıyor!

Gelir İdaresi, ödeme sistemlerinde usulsüz kullanımı önlemek için yeni düzenlemeler hazırlıyor. Başkasına ait POS cihazı kullanımı yasaklanacak. Perakende satış yapan mükellefler için yeni nesil cihazlar zorunlu hale geliyor.

Brent petrolün varili 68,56 dolardan işlem görüyor

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 68,56 dolar oldu. Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin açıklamaları yakından takip edilirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında gevşeme yapabileceğine dair artan beklentiler ardından yukarı yönlü ivmelendi.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.