9 işçinin toprak altında kaldığı Erzincan İliç‘teki facianın yaşandığı maden için bakan olduğu dönemde kapasite artış onayı veren Cumhur İttifak‘kın İBB adayı Murat Kurum‘un açıklamasına yönelik tepkiler sürüyor.
Katıldığı bir programda konuyla ilgili “ÇED Raporu ile toprak kaymasının ne ilgisi var” açıklamasında bulunan Kurum’a bir tepki de, TMMOB Maden Mühendisleri Odası‘ndan geldi.
Kapasite artış başvurularının İdris Güllüce ve Murat Kurum tarafından onaylandığının hatırlatıldığı açıklamada, Kurum’un açıklaması ‘skandal‘ olarak değerlendirildi.
“FACİANIN BOYUTU ARTABİLİR”
Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“13 Şubat 2024 tarihinde İliç Çöpler Altın Maden İşletmesinde meydana gelen faciada, liç yığının yaklaşık 10 milyon metre küplük bölümü kaymış, 9 işçi kayan yığın altında kalmıştı. Siyanür solüsyonu içeren bu malzeme ülke tarihinin en büyük çevre facialarından birine yol açmış durumdadır. Facianın çevresel, sosyal ve biyolojik etkilerinin önümüzdeki süreçte etkisini artırma riski bulunmaktadır.
“YETKİ VE SORUMLULUK ÇEVRE BAKANLIĞI’NDA”
2010 yılında altın üretim faaliyetlerine başlanan çöpler altın madeni için birçok kez ‘ÇED Kapasite Artışı Projesi’ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurulmuş, 2014 ve 2021 yıllarında sunulan kapasite artışı projelerinde yığın liç tesisi için de kapasite artışı talebinde bulunulmuştur. Her iki talep de bahse konu Bakanlıkça uygun bulunarak onaylanmıştır. Projenin başlangıcında planlanan yığın liç alanı kapasitesi 34 milyon ton olup, 2014 yılındaki kapasite artışı ile 73 milyon tona, 2021 yılındaki kapasite artışı ile 85,3 milyon tona yükseltilmiştir.
Kapasite artışları sonucunda her biri 8 metre yükseklikte yaklaşık 34 basamaktan oluşan toplam yüksekliği ise 250 metreyi aşan devasa bir yüksekliğe ulaşmış olan liç yığınının stabilitesinin ve duraylılığın sağlanmasının oldukça zorlaştığı çok açıktır. Gerek mühendislik bilim ve tekniğine uygun olmayan bu taleplerin Bakanlık tarafından uygun bulunmuş olması, gerekse sonrası süreçte projenin uygulamasının takip edilmemiş olması, etkili ve yeterli denetimin gerçekleştirilmemesi bu facianın yaşanmasında belirleyici unsurlardan biri olmuştur.
“HESAP VERİN”