ÖSYM zamlara doyamadı

ÖSYM, ALES Sınav Ücretlerine Zam Yapmaya Devam Ediyor!

Bu yılın ilk sınavından önce %53 oranında zam yaparak tartışmalara yol açan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), yılın ikinci ALES sınavı için de ücretlere 100 TL’lik ilave bir zam daha yaptı. Bu durum karşısında öğrenciler adeta isyan etti. Yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ve öğretim görevlisi kadrolarına atanmalar için gerekli olan ALES sınavının ücreti 2024 yılı sonunda 490 lirayken, bu yıl nisan ayında yapılan ilk sınavla birlikte bu ücret %53 artışla 750 liraya yükseltilmişti. Şimdi ise başvuruları devam eden ikinci ALES sınavında ücret, %13.3’lük bir zamla 850 liraya çıkarıldı.

Bu zam oranlarıyla birlikte bu yıl ALES sınav ücreti şimdiden %73.5 artmış durumda ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun ve ENAG’ın açıkladığı enflasyon verilerini geride bırakmış durumda.

‘RESMEN TİCARETHANE’

Zam kararlarına tepki gösteren bir öğrenci, “Siz resmen sınav ayağına bir ticarethane açmışsınız” diyerek ÖSYM’yü eleştirdi. Sosyal medya kullanıcılarından biri ise, “Zaten öğrenciler zor geçinirken bir de sınav ücretleri bu kadar artınca sanki ‘okuma’ demek istiyorlar. Ara dönemde zam yapmanın nedeni ne, bu insanlar bu parayı nasıl ödeyecek?” şeklinde sordu. Bir diğer kullanıcı ise, “ALES 1 için 750 lira sınav ücreti istenirken, şimdi ALES 2 için 850 TL isteniyor. Peki ALES 3 için ne kadar olacak? İşte size bir problem sorusu” diyerek ÖSYM’yi eleştirdi.

Related Posts

Çin’de üretim dayanıyor, satışlar zayıflıyor

Çin’in sanayi üretimi Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artış gösterdi. Bu oran, Mart ayındaki yüzde 7,7’lik büyümeye göre daha düşük olsa da, Reuters anketine göre beklenen yüzde 5,5’lik artışı geride bıraktı. Çin Ulusal …

Devlet TOKİ’yi faize gömdü

Kamu kurumları arasındaki yüksek faiz anlaşmalarına tepki gösteren CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, “Anaparanın yüzde 80’ini faiz olarak ödeyecek. Bu nasıl bir hesap ama böyle anlaşma yapılmış” dedi.

Kişi başı 16 bin dolar milli gelire sahibiz ama hissedilen derin yoksulluk, neden?

Türkiye’de kişi başı milli gelir 16 bin dolar iken, yapılan son araştırmalarda açlık sınırının asgari ücretin üstü, yoksulluk sınırını 79 bin olduğu ortaya çıkmıştı. Halk derin bir yoksulluk yaşarken 16 bin dolar kimin cebine giriyor, sorusu akıllara …

SGK uzmanı Özgür Erdursun: İkramiye değil, maaş zammı gerekli

SGK uzmanı Özgür Erdursun: İkramiye değil, maaş zammı gerekli

Holdinglerin ödediği vergi yüzde 11, çalışanların yüzde 100 arttı

Nisanda 175 milyar TL olan bütçe açığıyla birlikte 4 aylık bütçe açığı 885 milyara ulaşırken, bütçe gelirleri içerisinde KDV, ÖTV, ÖİV, ATV gibi dolaylı vergilerin payı yüzde 71’e yükseldi. Sayısal loto, süper loto, şans topu, at yarışları, spor toto, iddaa, online bahislerden kesilen Şans Oyunları Vergisi’nden bütçeye akan dolaylı vergi geliri, geçen yılın ocak-nisan dönemine kıyasla yüzde 30’a varan artışla 12 milyar 744 milyon liradan nisan sonunda 16 milyar 507 milyon liraya yükseldi

Moğolistan büyümesi ilk çeyreğinde vites düşürdü

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, ülke ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,4 büyüdü. Bu oran, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 4,9’luk büyümenin oldukça altında kaldı ve 2022’nin …