Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye, 6 Aylık Bal İhracatında Başarılı Bir Dönem Geçirdi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’nin uygun iklim koşullarına sahip olması sayesinde arıcılık sektörü hızla gelişiyor. Son 6 aylık dönemde yapılan bal ihracatı 4 bin 577 ton olarak gerçekleşti ve bu sayede 16 milyon 624 bin 168 dolar gelir elde edildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Birleşik Krallık gibi önemli ülkelerin yanı sıra, toplamda 41 ülkeye bal ihracatı gerçekleştirildi. ABD’ye 6 milyon 440 bin 941 dolar, Almanya’ya 2 milyon 810 bin 25 dolar ve Birleşik Krallık’a 1 milyon 355 bin 451 dolar değerinde bal ihraç edildi.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, Cibuti, Polonya, Yemen, Kongo ve İzlanda gibi ülkelere de bal satışı yapıldı.

“Türk Balı Dünya Çapında Tanınıyor”

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, arıcılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirirken, Türkiye’nin arıcılıkta hem üretim kapasitesi hem de ürün kalitesi olarak dünya genelinde ön sıralarda olduğunu vurguladı.

Kalyoncu, Türk balının dünya genelinde daha fazla talep görmesinden dolayı önümüzdeki dönemde bal ihracatında artış hedeflediklerini belirtti. Ülke çeşitliliğindeki artışın Türk balının popülerliğini artırdığına dikkat çeken Kalyoncu, “Türk balı, dünya çapında tanınıyor ve tercih ediliyor. Bu bizim için büyük bir başarı.” şeklinde konuştu.

Gelecek dönemde kaliteli ve coğrafi işaretli ürünlerle farklı pazarlarda daha etkili bir konuma gelmeyi hedeflediklerini söyleyen Kalyoncu, üretici birlikleriyle iş birliği yapılarak kalitenin artırılması ve sürdürülebilir ihracat stratejileri geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kalyoncu, “Yılın ikinci yarısında hem miktar hem de gelir bazında ihracatımızın artmasını bekliyoruz. Amacımız, Türk balını dünya sofralarında daha fazla görmek.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Erdoğan ve emeklileri topa tuttu: Adam zam vermiyor ama biz hala alkışlıyoruz!

Artvin merkezde kurulan haftalık halk pazarındaki durgunluk esnafı zorluyor. Pazar esnafı, meyve fiyatlarındaki artıştan ve satış yapamamaktan şikâyetçi. Pazarcı Seydullah Kara, fiyatların yüksekliğine dikkat çekerek, “Pazarın en yüksek fiyatı ne …

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.